Kurser och seminarier 2019

Vegetariskt = Färgglatt och Gott!

Lördag, 6.4 kl. 10-14

En inspirerande och glutenfri matlagningskurs för dig som vill äta mera grönt, prova på nya sallader och andra goda tillbehör. Det blir också något i sötsaksväg.

Kursledare: Mikaela Sundström
Tid: Lördag, 6.4 kl. 10-14
Plats:
Paraistenseudun koulu, undervisningsköket, Pajbackavägen 1, Pargas
Pris: Deltagaravgift 12€, materialkostnader 15€.
Anmälningar senast 1.4 till 040-455 0618 eller dalaskog(at)auf.fi
Arr: Ungas Vänner på Ålön r.f.

***

Matlagningskurs och middag med myter

Lördag, 6.4 kl. 16-21

Foto: Margo Bobrowska-Hägerstrand

Jorden ger oss föda och liv: Vi bjuder på kulinariska och mytiska smakbitar.

Hemma hos Margo Bobrowska-Hägerstrand på Biskopsgatan i Åbo

kl. 16-18 Matlagningkurs med rotfrukter och andra finesser.
kl. 18 Middag
kl. 19 Berättelser kring mat, liv och kretslopp med Mariella Lindén
– i sällskap av Pandora, Prometeus, fru Kålhuvud och några till.

Begränsat antal platser.
Förhandsanmälan före 29.3 till mhagerst(at)abo.fi

Pris: Middag med myter 15 €, inkl. matkurs 20 €. Betalas på plats.
Arrangör: Sannsaga.

***

Vegansk festbuffé

Måndag, 8.4 kl. 17.30-20.30

Fler och fler äter växtbaserad kost. Det behöver inte alls vara krångligt att bjuda en vegan på mat! Under en kurskväll får du prova på härliga veganrecept inför vårens och sommarens festligheter. Tillsammans med Tone tillreder vi en festlig buffé som vi sedan äter tillsammans!
Kursledare: Tone Leganger
Plats: Dalsbruks skola
Pris: 10 € + materialkostnader, ca 20€, betalas kontant till läraren.
Anmälan: Senast 1.4 till Kimitoöns vuxeninstitut
Arr: Kimitoöns vuxeninstitut

***

Saariston makuja kevättulilla

Keskiviikko, 10.4. klo 13-15

Tervetuloa mukaan Kalakoulun kotakeittiölle nauttimaan heräilevän saariston tunnelmasta. Tietoa alkavan kasvukauden villivihanneksista, niiden tunnistamisesta ja ominaisuuksista. Sään salliessa tunnelmaa luomassa myös iso keramiikan polttoon tarkoitettu nuotio. Tarjolla pieniä loimukalamaistiaisia.
Paikka: Ammattiopisto Livia, Kalakouluntie 72, Kirjala, Parainen
Järjestäjä: Luonto-ohjaajaopiskelijat
Ilmainen tapahtuma
Ilmoittautuminen:
Facebook-tapahtuman kautta Saariston makuja kevättulilla
Lisää infoa:
Hanna Jalkanen, Hanna.Jalkanen(at)livia.fi, puh. 050 355 6444

***

Foodjam

Lördag, 13.4 kl. 10-14

På foodjammet testar deltagarna tillsammans hur råvaror kan tillredas, kombineras och smaksättas. Foodjam är ett kreativt möte mellan yrkes- och hemmakockar, mathantverkare, producenter och förädlare. Alla som är intresserade av att skapa nya produkter av lokala råvaror är välkomna.
Plats: Axxell, Vapparvägen 4, Pargas
Lärare: Harriet Strandvik HS Consulting, ped.mag., ämneslärare i huslig ekonomi
Avgiftsfritt
Anmälan
: margot.wikstrom(at)pargas.fi, 040-735 0593 senast 9.4.
Begränsat antal platser.
Arr: KulTa

***

Det dukade bordet – måltidens konst- och kulturhistoria

Söndag, 14.4 kl. 15

Forskare och konstvetare Mia Åkerfelt berättar om matrelaterade föremål, vanor och förändringar i historien.
Plats: Apoteksmuseet och gården Qwensel, Västra Strandgatan 13, Åbo. Föreläsningen ingår i museets inträdesavgift. Museets café är öppet i samband med föreläsningen.
Arr: Åbo fritidssektor

***

Meningen med måltiden? Om matens betydelse och hållbar livsmedelskonsumtion
Aterian tarkoitus? Ruoan merkitys ja kestävä elintarvikekulutus

Måndag/Maanantai 15.4 kl(o) 17.30-20

Föredrag av b.l.a. Helena Fabritius från SLC, projektchef Johanna Mattila från Brahea-keskus vid TY och Birgitta Parikka, kostchef i Kimitoön. Dessutom smakprover på åboländska produkter och presentationer av aktuella projekt.

Aihetta käsitellään eri näkökulmista: Helena Fabritius SLC:stä kertoo meille hyviä syitä valita kotimaista ruokaa, projektipäällikkö Johanna Mattila Brahea-keskuksesta puhuu ruoan vaikutuksista ja Birgitta Parikka Kemiönsaaresta kertoo julkisista ruokapalveluista Kemiönsaaressa. Tilaisuudessa esitellään myös ajankohtaisia projekteja ja tarjotaan turunmaalaisia maistiaisia.

Plats: Fullmäktigesalen, Strandvägen 28, Pargas
Paikka: Valtuustonsali, Rantatie 28, Parainen
Avgiftsfritt/Maksuton
Anmälningar/Ilmoittautumiset:
www.sydkusten.fi/kurser, lena.langbacka(at)sydkusten.fi, margot.wikstrom@pargas.fi
Arr/Järj: Pargas stad, Sydkustens landskapsförbund, projekt KulTa

***

Åboländska mattraditioner

Tisdag, 16.4 kl. 18-20

Etnolog Yrsa Lindqvist, arkivarie på SLS, inleder diskussionen om den åboländska matkulturen. Under kvällen bjuds det också på smakbitar av traditionella rätter.

Plats: Pargas hembygdsmuseum Storgårdsgatan 13, Pargas
Biljetter
: 5€ vid dörren (inkluderar smakprover)
Arr: Pargas Hembygdsförening

***

Intresserad av kryddväxter?

Tisdag. 16.4 kl. 18-21

Lär dig känna igen färska kryddväxter som du själv kan odla på balkongen eller i grönsakslandet. Vi använder känsel-, doft-, smak- och luktsinnet för att känna igen olika örter och så får du också tips på hur och var du kan odla dem. Denna kurs lämpar sig även för synsvaga. Kurssi pidetään ruotsiksi, mutta kysymyksiä voi esittää myös suomeksi.
Kursledare: Annika Järvinen-Wikström
Plats: Björkboda skola
Pris: 10 €
Anmälan: Senast 9.4 till Kimitoöns vuxeninstitut
Arr: Kimitoöns vuxeninstitut

***

Vilda ätbara växter – mat från naturen

Onsdag, 17.4 kl. 18.15-19.45

Lärare är Elisabeth Eriksson, foto: Karin Lindroos

Vilka är de vanligaste vilda växterna och deras dubbelgångare? Hur och när ska man plocka dem och hur tar man vara på skörden? Tips på hur ogräset förvandlas till spännande maträtter och drycker. Smakprov och recept ingår.

Plats:
Åbo arbis, Kaskisgatan 5, Åbo
Lärare: Elisabeth Eriksson, hushållsrådgivare på Finlands svenska Marthaförbund
Föreläsningsavgift: Förhandsanmälda 8 €. Anmälning vid dörren 12 €.
Anmälan: opistopalvelut.fi/abo
Arr: Åbo arbis och Finlands svenska Marthaförbund