Smakprover och evenemang

Hönor, ägg och plastbantning på Pargasmarthornas ägg-café

Lördag, 6.4 k. 10-14

Tips, idéer och råd för den som vill plastbanta och för den som funderar på att skaffa hönor. Diskutera ”hemhöns” med erfarna hönsägare, pyssla med ägg och smaka på olika äggrätter i caféet. Både söta och salta smakbitar utlovas.
Plats: Brinkas-stugan, Ullasbrink 2, Gamla malmen, Pargas
Arr: Pargas Marthaförening

***

Jubileumsmiddag i Sagalundgården

Lördag, 6.4 kl. 13-15

Gamla husmoderskolan/Sagalundgården fyller 70 år och det firas med en jubileumsmiddag för alla intresserade. Mat inspirerad av skoltiderna utlovas.
Plats: Sagalundgården, Museivägen 7, Kimito
Anmälan senast 31.3 till info(at)sagalund.fi eller per tel 050-088 0262/Fredrika
Pris: 25€/person
Arr
: Sagalundgillet r.f

***

Provsmakning av vandringsmenyer 1

Lördag, 6.4 kl. 18-20, Korpo

Testsmaka och ge feedback på Back Pockets meny för vandrare. Margot Wikström från projekt KulTa informerar om mat för vandrare och projektledare James Simpson berättar senaste nytt om vandringsleden S:t Olav Waterway.
Plats: Back Pocket, Österretaisvägen 45, Korpo
Brässerad oxkind med rotsellerikräm och rostade rotsaker
eller Rostade rotsaker på bädd av örter och krispig kål serverad med pepparrots-creme
Bakat äpple med surdegsmunk och lättrökt glass
Pris: 24 € (1 huvudrätt+ efterrätt)
Anmälningar senast 5.4. till nestor(at)backpocket.fi eller 0400-601 280.
Arr: KulTa och S:t Olav Waterway

***

Provsmakning av vandringsmenyer 2

Tisdag, 9.4 kl. 18-20, Pargas

Testsmaka och ge feedback på fiskpaketet, en meny för vandrare. Eva Johansson berättar om Pensar Syd – Vad händer sen? Vi vandrar vidare, men hur och vart? Margot Wikström från projekt KulTa informerar om mat för vandrare och projektledare James Simpson berättar senaste nytt om vandringsleden S:t Olav Waterway.
Plats: Folkhögskolan i Pjukala, köket, Pjukalavägen 134, Pargas
Pris: 18€
Anmälningar
senast 7.4  till pensarsydeva(at)gmail.com eller 040-576 4976
Arr: KulTa och S:t Olav Waterway

***

Lek med mat

Tisdag, 9.4 och torsdag, 11.4

Butikslek m.m. för stora och små
Ti, 9.4 kl. 9.30-11, Bruksmuseet i Dalsbruk
To, 11.4 kl. 9-11, Sagalundgården i Kimito
Öppet för alla barn med vuxen.
Fritt inträde
Arr: Sagalund/Barnkulturcentret

***

Matresa till Japan på ungdomsgårdarna i Pargas

Nagu ungdomsgård LYAN, åk 5-9, ons 10.4 kl. 14.30-18
Korpo ungdomsgård Gluggen, åk 7-9, ons 17.4 kl. 17-20
Pargas ungdomsgård PIUG, åk 7 uppåt, to18.4kl. 16-19
Vi lagar sushi och besöker Tokyo virtuellt, vi spelar spel och lär oss äta med pinnar. Välkommen till ungdomsgården för att lära dig mer om japansk kultur och atmosfär!
Anmälan via ung.pargas.fi. Obs att det behövs 8 anmälda för att vi ska resa iväg.

***

Smoothiecykel och smaksnurra, to 11.4 kl.11.30-14

Kom och trampa ihop din egen smoothie på Folkhälsans smoothiecykel eller testa på Kocka på-smaksnurran. Ingen anmälan bara att komma, passar alla åldrar. Ingredienserna bjuder vi på men du får trampa själv.
Plats: Folkhälsanhuset, Munkvikvägen 31, Pargas

***

Mini-närmatsmässa och Påsk-REKO, to 11.4 kl. 16-19

Smaka på Kimitoön och bekanta dig med lokala närmatsaktörer.
Lokala restauranger och producenter presenterar säsongens nyheter, öppettider och produktutbud. Elever från åk 7 i Dalsbruks skola bjuder på smakprover tillredda av råvaror från öns lokala producenter.

Det bjuds också på kaffe och traditionell memma baserat på ett 100 år gammalt recept.

Rekoutdelning i matsalen i samband med mässan, kl. 17-18. Beställningar görs på förhand i Facebookgruppen ”REKO Kimitoön/Kemiönsaari”.

Plats: Dalsbruks skola, matsalen
Arr: KulTa & 4H Kimitoön

***

Påskförberedelser på Kurala Bybacke

Fredag-söndag, 12-14.4

Välkommen in i 1950-talets påskstämning under Kurala Bybackes traditionella påskevenemang. I Iso-Kohmo gård förbereder husmor påsken också i köket och tillreder det som hör påsken till: memma, ost, apelsinkräm, påskgodis och påskäggen färgas vackra med lökskal.

Fre kl. 9-14, lö-sö kl. 11-17
Plats:
Kurala Bybacke, Jahnvägen 45, Åbo. Buss nr 2 har hållplats vid museiområdet
Arr: Kurala bybacke
Närmare info: www.turku.fi/sv/kuralabybacke

***

Brunch i fastetid och loppis

Lördag, 13.4 kl. 10

Brunch och loppis till förmån för insamlingen Gemensamt Ansvar. I samband med brunchen diskuteras fasta och fastetraditioner under ledning av Mia Bäck.
Tid: Lördag, 13.4 kl. 10, loppiset börjar kl. 11
Plats: Aurelia, Auragatan 18, vån 1
Pris: Brunch 10€/person (7€/person för studerande, arbetslösa och pensionärer).
Om du vill sälja på loppiset, anmäl dig senast 4.4.2019 kl. 15.00 per mejl: tove.peltoniemi(at)evl.fi, 10€/bord.
Arr: Åbo svenska församling
www.abosvenskaforsamling.fi #åbosvenskaförsamling

***


Mathantverkare på Kimitoön presenterar sig

Torsdag, 18.4 kl. 14–18

Björknäs trädgård

Titta in i växthuset där råvaran växer och in i förädlingsköket där den blir till produkter. Värdparet Kinos berättar om sitt mathantverk.
Adress: Diana och Johan Kinos, Söderlångvikvägen 120, Dragsfjärd

Från blomma till bord
i Rosendalen
Bekanta dig med binas viktiga arbete; att samla nektar för honung och samtidigt pollinera växterna, så att vi får bär och grönsaker. Information om honungshantering och om mathantverk med honung som ingrediens samt tips om hur man skapar en trädgård som är ätbar och njutbar för både bin och människor. Provsmakning av honung och möjligheter att köpa honung och produkter med honung,
Adress: Solveig Friberg, Rosendal Östra 50 A, Kimitoön

Närboden

Köket är öppet, färskt bröd smakprover på nyheter utlovas. Kaffepannan är varm och vi pratar gärna mathantverk! Boden är öppen och påskpyntad.
Adress: Kvarnbackavägen 5, Kimito

Arr: KulTa i samarbete med Mathantverkarna i Finland rf

***

Besök producenter

Bornemanns musteri, cideri och bryggeri, to 18.4 kl. 15-20
Besök musteriet och vårt lilla bryggeri! På musteriet berättar vi hur man pressar äpplen eller bär till kallpressad juice, på bryggeriet berättar vi om hur vår äppelcider och vårt öl tillverkas. Smakprover och presentation av Bornemanns nya produkter i vår bod. Påskstämningen är garanterad!

På plats är även Gerard Gassous coffeebike ”Café Latte”. Där kan man köpa underbara specialkaffen från det egna kafferosteriet; latte, espresso, cappuccino etc.
Adress: Bornemanns musteri, Tove & Gunnar Bornemann, Kårlaxvägen 234, 21610 Kirjala/Pargas, www.bornemannsmusteri.com

Bin och honung på Vikbo torp, påsklördag, 20.4 kl. 14-18
Välkommen på öppet hus till Vikbo torp på Mielisholm Du kan bekanta dig med binas liv som honungsproducenter och pollinerare, se hur en bikupa ser ut inuti, smaka på honung, köpa honung, prata trädgårdsodling eller kanske bara mysa över en kaffekopp i pop-up caféet. När kvällen skymmer tänder vi den traditionella påskbrasan.
Adress:
Norra Tået 54

***

Etnoknytkalas – Etnonyyttikestit

Måndag/maanantai, 22.4. kl(o) 15-17

Vi avslutar påsken och firar kulturell mångfald med traditionellt knytkalas för hela familjen. Ta med något ätbart och gärna musikinstrument eller något annat som representerar ditt andra hemland eller ditt favoritland.

Pääsiäisen jälkeiseen arkeen siirrymme viettämällä monikulttuuriset, mutta perinteiset koko perheen Nyyttikestit. Tuo mukanasi jotain syötävää – ja vaikka soitin, tai muuta mikä edustaa joko koti- tai unelmamaatasi.

Plats: Pargas hembygdsmuseum, Storgårdsgatan 13, Pargas
Paikka:
Paraisten kotiseutumuseo, Storgårdinkatu 13, Parainen

Anmälningar: Lena Långbacka, 044-544 3348, lena.langbacka@sydkusten.fi
Ilmoittautumiset: :
Lena Långbacka, 044-544 3348, lena.langbacka@sydkusten.fi

Arr/järj: Finlands Röda Kors/Pargas avdelning i samarbete med VårKultur
Suomen Punainen Risti/Paraisten osasto yhteistyössä VårKultur:n kanssa