VårKultur och insektshotell

Våra pollinerare och andra insekter har på många håll allt svårare att hitta boplatser. Ett insekthotell är som en fågelholk för insekter – ett ställe att övervintra och bo i. Att bygga ett hotell för insekter är enkelt och materialet finns omkring oss – det är bara att gå ut och samla!

Hantverkarna Sari Karrila (Dalbo Craft), Holger Kyrklund (Hockes Hantverk) och Hans G. Hästbacka inspirerades av insektshotellbyggen inom VårKultur.

Här kan du se deras hotell och beskrivningen av hur de jobbat.

Holger Kyrklund, Hockes Hantverk, Hantverk i trä, Pargas

Jag ville bygga något som jag inte sett tidigare. Det blev en triangel med trianglar med olika innehåll innanför. Materialet skulle se gammalt ut. Det andra hotellet jag gjorde, ville jag göra lite mera exotiskt, åttkantigt. Där inspirerades jag av binas honungskakor – är inte de åttkantiga? Materialet var sådant jag hade inom räckhåll då jag började.

Hotellen kan placeras där det finns insekter t.ex. på en lugn plats på gården, på väggen, på ett träd eller var som helst det finns insekter och jag hoppas att flugor, myggor och andra insekter såsom humlor, bin och getingar flyttar in.

Båda hotellen är förresten redan sålda.

Hokkes hantverk, Pargas

Hantverk i gammal stil. Hyllor, skåp, möbler, prydnadssaker, restaurering av gamla möbler, m.m. Även måttbeställningar.
Kontakt: jhvk@parnet.fi, 040-079 4101
www.hockeshantverk.fi

***

Sari Karrila, Dalbo Craft, Textil, Iniö

Jag inspirerades av insekternas kunnande gällande att tillverka olika sorters trådar och hur skickliga de är på att väva trådar till olika ”tyg” och redskap. Och förstås av att insekterna är en livsviktig del av ekologin samt att de behöver lite hjälp med bostäder.

När det gäller materialet funderade jag på vilka naturmaterial jag använder och att det eventuellt är lite på samma sätt som insekterna gör: jag spinner, väver och omformar enligt behov. Det linnetyg jag använder är helt en naturprodukt och efter (långtids-)användningen kan den komposteras tillbaka till det ekologiska systemet. Detsamma gäller trä. Tyvärr måste jag kompromissa med val av målfärgen… men med tanke på helheten valde jag väderbeständighet. Insektshotellets innanmäte är utbytbart men husskalet kan användas om och om igen.

I och med att jag tycker om att använda färger på ett okonventionellt sätt ville jag tillverka detta insektshotell som är ett blickfång i trädgården och hoppas att många olika Som inflyttare önskar jag att det kommer många olika sorters insekter.


Dalbo Craft, Iniö
Tillverkar olika textilier och konsthantverk av egen design. Mönster och färgsättning baserar sig på skärgårdskultur och -natur.
Kontakt: info@dalbocraft.fi, 040-514 4962
www.dalbocraft.fi, Facebook/Dalbo Craft

 

***

Hans G. Hästbacka, Camera obscura, fågelvandringar, Åbo

Jag blev inspirerad av tanken på att kunna hjälpa insekter och på samma gång få bortstädat och bli av med en hel del överblivet material, d.v.s nyttan med att städa!

Insekthotellet består till största delen av återvunnet material:

– Faner från ett gammalt skåp, som jag fick gratis för en hel del år sen.

– Bambu från ett gammalt metspö som jag hittade efter en hel del rotande i fähusbyggnaden vid min hemgård i Österbotten.

– Tallkottar som jag och sonen städat upp från två gårdsplaner i Österbotten.

– Ved som vi lånat utan lov ur grannens vedlider.

– Hönsnät som jag hittat i källaren på vårt sommartorp.

– Delar av surrogatkaffeförpackningar som blivit över vid tillverkningen av andra nödvändigheter.

Format på insekthotellet: höjd 54,5 x bredd 42,0 x djup 18,8 cm. Hotellet kommer troligtvis att placeras på gårdsplanen vid vårt sommartorp i Österbotten. De som flyttar in är högst sannolikt kaffeälskande insekter!

Specialitet: Insekthotellet är utrustat med kameraövervakning!


Hans G. Hästbacka,  Åbo

Fotokonst, kurser i nålhålskamera/Camera obscura för alla åldrar samt interaktiva nålhålskamera-evenemang. Fågelkurser och -vandringar, även för grupper med specialbehov.
Kontakt: hansghastbacka@hotmail.com, 040-038 1513

 

***

Kanske också du inspireras till att bygga ett hotell för våra pollinerare?
Dela med oss av dina hotell på #varkultur2020 #insektshotell2020 #hyönteishotellit2020

Jord- och skogsbruksministeriet inledde kampanjen Insektshotell2020 den 1 april och uppmanar finländare att bygga insektshotell på gårdsplaner, balkonger och stigar. Kampanjen är en del av FN:s internationella växtskyddsår som grundar sig på oron över att insekterna håller på att försvinna i hela världen. Hålbyggande pollinerare kan inte överleva och föröka sig utan lämpliga boplatser, vilket leder till att odlings- och nyttoväxter riskerar försvinna.

Läs mera om Jord- och skogsbruksministeriets kampanj på www.hyönteishotellit.fi.

Även Yle uppmärksammar temat i kampanjen Rädda pollineraren som pågår 1.4-29.8.2020. Under kampanjens gång uppmanas alla att vara med och hjälpa pollinerarna att överleva.

Mera information på svenska yle.