Programmet tar form

 

Temat Hållbart hantverk 2.1 förverkligas 1-19.4. Årets program är delvis återvunnet från senaste år, när det mesta måste inhiberas. Det är kommunerna, organisationer, föreningar och enskilda hantverkare och andra kulturaktörer som står för programmet. Sydkusten koordinerar helheten och ansvarar bland annat för den informationstidning som ges ut 25.3.

Sydkusten står även bakom den visuella presentation av material och hantverksprocesser, som kommer att visas på olika håll. Korta filmer demonstrerar hur material förvandlas till produkter i den kunniga hantverkarens händer, affischer beskriver processen från material till produkt i ord och bild och hantverkare berättar om kärleken till sitt material. Presentationen kommer att publiceras på Sydkustens webbplats, affischer kommer att dyka upp på offentliga platser i Pargas, Kimitoön och Åbo och dessutom ordnas verkstäder i skolor och pop-up-besök av hantverkare.

I Korpoström satsar den lokala hantverkstaden på en live-streaming där man via nätet kan följa tillverkningen av en rya. Eldsjälarna bakom projektet är Britt Henriksson och Mia Lagström. De berättar att ryan är designad av Ida Korsström och att frivilliga kommer att knyta och väva ryan nonstop, dygnet runt 24/7 från och med torsdag 18.3 kl. 10 fram till måndag 29.3, då ryan beräknas vara färdig.

Redan ifjol gladdes Pargasborna av färggranna påskträd både i Pargas och Nagu. I år kommer det att finnas påskträd på betydligt flera ställen. Vem som helst kan delta genom att tillverka ägg till de gemensamma träden.

Inom VårKultur kommer även olika temaguidningar och presentationer att ordnas och i lokaltidningarna publiceras en frågesport där det gäller att svara på frågor om föremål ur Pargas hembygdsmuseums samlingar. Bland de rätta svaren utlottas bland annat ett museikort.

Följ oss på facebook och instagram för mera information eller ta kontakt.

Lena Långbacka, 044-544 3348, lena.langbacka@sydkusten.fi

Foto: Ida Törnroos