VårKultur-teamet tackar

VårKultur är slut för i år. Det blev inte som tänkt, men mycket kring temat ”Hållbart hantverk” har vi ändå kunnat bjuda på den här våren. VårKultur-teamet vill tacka alla hantverkare och andra samarbetsparter samt följare för alla fina idéer, tips, engagemang, deltagande i tävlingar, bilder och kommentarer.

Vi glädjer oss åt alla som deltagit i tävlingen ”Vad heter redskapet?” Rätt svar och vinnarna kommer att publiceras på fredag 24.4 här.

Hantverk intresserar och engagerar. Fortsätt följa oss och dela dina bilder, idéer, tips och tankar med oss på sociala medier. Vi kommer att också framöver uppmärksamma temat på Instagram och Facebook. Under hösten förverkligar vi sannolikt en del av programpunkterna som inhiberades i år och nästa vår siktar vi på att återkomma till en större temahelhet under VårKultur 2021.

Temat Hållbart Hantverk har varit inspirerande för oss som haft förmånen att få jobba med projektet. Här är våra reflektioner, dela gärna med dig av dina!

Lena: VårKultur har inspirerat mig på många plan: jag har fått upp ögonen för allt hantverk som finns omkring mig, jag inser i högre grad värdet på det handgjorda och jag har själv blivit inspirerad att handarbeta, bland annat har jag tovat och virkat påskägg och byggt insektshotell.

Mariella: Hantverk har på varierande sätt alltid varit närvarande i mitt liv. Jag har sett mina mor- och farföräldrar skickligt utföra varierande hantverk, jag har som barn gått i Åbolands hantverks hantverksskola Hanttis, kontinuerligt deltagit i olika hantverkskurser och också studerat och arbetat inom hantverksbranschen. Jag är tacksam över att VårKultur-jobbet igen en gång påmint mig om hantverkets betydelsefullhet och kraft.

Amanda: Har alltid dragits till det självgjorda och hållbara, så det har varit otroligt inspirerande att få ta del av VårKultur2020. Som yngre gick jag i konstskolan och då hade hantverket en större roll i mitt liv, och nu känns det som att det återvändt lite igen – jag har bland annat börjat tälja igen och skulle vilja anmäla mig till en keramikkurs. Har insett hur bra jag mår av hantverk!

Till sist några tips:

Lär dig något nytt – gå på kurs! Just nu finns även många kurser på nätet.

Kan du något speciellt hantverk? Museerna behöver regelbundet hantverkare och hantverksin-tresserade för att demonstrera traditionella hantverk.


Tips för kreativa barn