Kamera Kaffinobox 030Fotografera med nålhålskamera

Hans G Hästbacka
0400-381 513, hansghastbacka@hotmail.com

Deltagarna får låna kameror, dvs. papplådor som är gjorda av t.ex. gamla kaffepaket. Med kamerorna går man ut i närmiljön för att fotografera. Bilderna framkallas direkt till negativ-bilder i ”gammaldags” mörkrum. Efteråt skannas bilderna in och konverteras till positiva bilder. Bilderna kan ställas ut i lämpligt utrymme och utställningen kan gärna inledas med festlig vernissage. Passar alla åldrar.

Vad behövs?
Utrymme som kan mörkläggas till mörkrum. Tillgång till rinnande vatten.

Erfarenheter under VårKultur 2017
I mörkrummet, under framkallningsprocessen, var det vanligt att den äldre generationen började berätta för den yngre generationen om hur det var ”förr i världen” när man fotograferade ”på riktigt” och hade ett eget mörkrum. Åtminstone verkade de som deltog att trivas tillsammans med att fota med kaffepaketen. Speciellt framkallningen blev ett spänningsmoment. Hade de verkligen fått med det som de tänkt sig på fotot eller…

nagu1

Utställningen skapade en känsla av samhörighet och stolthet.

”Roligt att testa, kan bli förvånansvärt fina bilder, man ser på omvärlden med andra ögon genom kameralinsen. Med nålhålskamera är det svårare att veta hur bilden kommer att se ut.”

Bra att tänka på
Fotograferingen sker utomhus och passar utmärkt att göra i par, t.ex. två olika generationer, eller små grupper. Vädret och ljusförhållandena är avgörande för hur länge man ska exponera motivet, så det behövs tydliga instruktioner för det. En kamera = ett fotografi, därefter framkallas bilden i mörkrummet. Vill man pröva på nytt, behövs en ny kamera.

Tips
Fota tillsammans med vanliga kameror eller med telefoner. Jämför bilderna med nålhålskamerabilder. Fotografera samma motiv med olika kameror. Gör utställningar/collage. Diskutera bilder, se på gamla foton och diskutera.

Utskrivbar pdf-version: fotoverkstad